Zwaailicht en sirene

Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?

Er nadert een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Hoe kun je dan het beste reageren? En hoe voorkom je dat je jezelf of anderen in gevaar brengt?

We hebben zeven tips voor je:

1. Blijf kalm en rustig

Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn en kies dan wat je gaat doen. Doe dit pas op het moment dat dat ook veilig kan. Als ruimte maken tot een onveilige situatie leidt, dan is het ook voor het voorrangsvoertuig veiliger om even te wachten. Het voorrangsvoertuig zoekt zo veel mogelijk zelf zijn weg. Je kunt ervan uitgaan dat de bestuurder ziet waar het voorrangsvoertuig er door kan.

2. Blijf op de rotonde

Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde rijden totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.

3. Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij

Dan kan het hulpverleningsvoertuig de vrije rijstrook nemen.

4. Houd ruim afstand van je voorganger

Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.

5. Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig

Je mag nooit op de vluchtstrook rijden, deze is bedoeld voor noodgevallen. Houd de vluchtstrook ook in deze situaties vrij, dan kan de hulpdienst deze gebruiken.
Is er geen vluchtstrook? Maak dan ruimte door zover mogelijk naar links of naar rechts te gaan, afhankelijk van op welke rijstrook je staat. Zo kan het hulpverleningsvoertuig tussen de auto’s door rijden.

6. Houd je aan de maximumsnelheid

Blijf op de normale snelheid doorrijden, totdat je ruimte kunt maken op bijvoorbeeld een parkeerhaven. Ga niet harder rijden, dit is onveilig.

7. Houd je altijd aan de verkeersregels

Dit maakt je gedrag voorspelbaar voor de chauffeur van politieauto, brandweerwagen of ambulance. Door je aan de regels te houden voorkom je ook dat je ander verkeer in gevaar brengt.

Kijk regelmatig in je spiegels

Het is soms lastig een voorrangsvoertuig op tijd op te merken. Uit onderzoek blijkt dat het vaak voorkomt dat je het voorrangsvoertuig laat opmerkt als je rijdt met een wat hogere snelheid en het voorrangsvoertuig van achteren nadert. Je kunt het voorrangsvoertuig dan namelijk pas horen als het al vrij dichtbij is. Kijk daarom regelmatig in je spiegels, dan zie je een voorrangsvoertuig eerder.

Alles in 8 minuten

Wat gebeurt er allemaal in de 8 minuten vanaf het moment dat 112 wordt gebeld tot het moment dat de brandweer voor de deur staat.

Naar infographic

Bekijk het eens van de andere kant...

Altijd al eens willen weten hoe het is om als brandweer uit te rukken naar een incident? Rijd mee met een uitruk van de kazerne Baan in Rotterdam.

Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook eens op de website van de ANWB.

Wanneer gebruikt de brandweer sirenes?

Het is half drie ’s nachts. Het is stil in de wijk. Met uitzondering van een paar jonge ouders met baby’s en een enkeling die in ploegendienst werkt, slaapt iedereen. Totdat ineens de brandweer door de straat rijdt, met loeiende sirenes en zwaailichten! Waarom moet dat midden in de nacht met zoveel toeters en bellen?

Brandweerchauffeur Richard: ‘Ik kan me best voorstellen dat dat voor veel mensen storend is. We hebben hier alleen geen keuze in. Wanneer het belangrijk is dat wij zo snel mogelijk ter plaatse zijn, zijn we wettelijk verplicht om de hele rit zowel de sirenes als de zwaailichten te gebruiken. Ook ’s nachts komen we nog steeds verkeer tegen. Veiligheid staat altijd voorop. Laten we de sirenes uit en ontstaat er toch een ongeluk, dan ben ik hiervoor als chauffeur hoofdelijk aansprakelijk en zal ik daar ook voor berecht worden.’

‘Ik kan me best voorstellen dat dat voor veel mensen storend is. We hebben hier alleen geen keuze in.’

Wettelijk

Waarom is dat wettelijk zo vastgelegd? Richard: ‘Het is bedoeld om een zo veilig mogelijke situatie te creëren. En we doen het alleen wanneer er ook echt sprake is van een dringende situatie; dus iets waarbij iemand in levensgevaar is of er gevaar voor de omgeving is. De meldkamer maakt deze inschatting op basis van de melding die ze ontvangen. Alleen bij Prio 1 maken we gebruik van de sirenes en zwaailichten.’

Automatisch voorrang

Om de brandweer zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen laten komen, zijn er tegenwoordig ook veel stoplichten die automatisch voorrang geven aan deze voertuigen, mits ze beide signalen gebruiken.

Brand voorkomen

De beste oplossing ligt natuurlijk in het zoveel mogelijk voorkomen van brand. Het ophangen en regelmatig controleren van rookmelders is dan het belangrijkste wat iedereen kan doen.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box