Als adviseur vakbekwaamheid ben jij verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van de juiste kennis op de juiste plek. Je helpt collega’s te leren van incidenten, blijft op de hoogte van (landelijke) ontwikkelingen binnen het vakgebied en vertaalt deze kennis naar vakbekwaamheidsproducten. Deze producten variëren van opdracht- en scenariokaarten voor de basisbrandweerzorg tot specifieke bijscholingen voor specialisaties.
In deze rol fungeer je zowel als regisseur als, indien nodig, uitvoerder om de doelstellingen binnen vakbekwaamheid te realiseren. Dit betekent dat je praktisch betrokken bent bij het ontwikkelen van onderwijs en leermiddelen en handen uit de mouwen. Bij omvangrijke projecten of een hoge werkdruk neem je de rol van “meewerkend voorman” op je, waarbij je zowel coördineert als bijdraagt aan de uitvoering.
Daarnaast voer je complexe projecten uit of neem je eraan deel. Je weet hierbij de verbinding te leggen tussen de organisatie en de uitvoering. Je herkent weerstand, weet dit om te zetten in betrokkenheid en luistert naar wat daadwerkelijk nodig is. Zo help je collega’s om het vak echt onder de knie te krijgen.
Als adviseur ben je breed inzetbaar op verschillende thema’s. Gezien de huidige teamsamenstelling en werkverdeling is aantoonbare affiniteit met één of meerdere van de volgende vakgebieden een pré:
– Vakbekwaamheid van bevelvoerders
– Vakbekwaamheid van instructeurs
– Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen
– Technische hulpverlening
Je bent een verbindende, pragmatische en flexibele adviseur die klant- en resultaatgericht is. Je krijgt energie van het helpen van collega’s in hun ontwikkeling en het ontwikkelen van oefenprogramma’s en trainingen, bijscholingen en oefeningen die daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van het vakmanschap van de collega’s, in kennis, houding en gedrag. Daarnaast ben je vakkundig, enthousiast, positief en zeer creatief ingesteld. Je hebt advies- en projectmatige ervaring op het gebied van vakbekwaamheid en het creëren van een stimulerende leeromgeving voor diverse doelgroepen binnen de brandweer. Het zelf actief zijn (geweest) in één van de (repressieve) rollen die wij trainen is een pré.
– Je beschikt over hbo werk- en denkniveau
– Je hebt kennis en ervaring in het vertalen van een leerbehoefte naar een oefenprogramma en leerproducten
– Je bent communicatief- en schriftelijkvaardig
– Je krijgt energie van werken met collega’s binnen en buiten de regio en de brandweer
– Je weet verbinding te maken met collega’s die het vak in de uitrukdienst (vrijwillig of beroeps) uitoefenen én weet jij collega’s actief te helpen met hun vakbekwaamheid.
– Heb je een relevante (officiers) opleiding binnen de brandweer? Dan is dat een pré
Het onderhouden en actief participeren in (inter)regionale netwerken en actief bijdragen aan of trekken van projecten gaat jou goed af. Naast dat je deze verbindende/sturende rol goed kunt vervullen weet je ook hoe je praktische vakbekwaamheidsproducten maakt die aansluiten bij de praktijk. Dit kan betekenen dat je buiten kantooruren aansluit bij oefeningen/vakbekwaamheidsactiviteiten, hierin ben jij flexibel.
Bij de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kun je werken in een fijn, leuk en kundig team waar je kunt groeien in je werk.
– Afhankelijk van opleiding en ervaring een salaris in maximaal schaal 10 met een maximum van € 5.034,– per maand op basis van 36 uur.
– Een baan voor 32 – 36 uur per week
– Een individueel keuzebudget van 18,63% over het bruto jaarsalaris.
Dit is inclusief eindejaarsuitkering en vakantiegeld.
– 187,2 verlofuren op basis van een 36-urige waarvan 33 bovenwettelijke uren.
– Een aanstelling van een jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling.
– Een gunstig pensioen bij ABP waarvan 70% door ons wordt betaald.
– De mogelijkheid om hybride te werken met een thuiswerkvergoeding van €3 per dag.
– Maandelijkse bijdrage ziektekosten.
– Gratis gebruik maken van alle sportfaciliteiten op de brandweerkazernes.
– Aandacht voor (persoonlijke) ontwikkeling, zo is er de mogelijkheid om opleidingen, trainingen en workshops te volgen.
– De mogelijkheid om naast je vaste baan een piketfunctie aan te nemen.
De afdeling Vakbekwaamheid bestaat uit 45 gedreven professionals en gaat binnen de brandweer over het vakbekwaamheidsniveau van al het repressieve brandweerpersoneel op het gebied van kennis, vaardigheden en gedrag. Kortom: de mate waarin brandweermensen, van Manschap tot Hoofdofficieren van Dienst, bekwaam zijn in het brandweer vak. Daarmee vervult de afdeling de rol van regisseur in de ontwikkeling van excellent vakmanschap.
De afdeling Vakbekwaamheid bestaat uit drie teams: Leren en Ontwikkelen, Vakbekwaam blijven en Vakbekwaam worden waar het Brandweer Opleiding, training en Oefencentrum Amsterdam-Amstelland Uithoorn en Schiphol (BOCAS) is ondergebracht. Jouw functie valt onder de afdeling Leren en Ontwikkelen.
Meer lezen over ons team en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland? Kijk op http://www.veiligheidsregioaa.nl
Heb je na het lezen van de vacature nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact op met:
Chris van Weverwijk, Teamleider Leren en Ontwikkelen, voor vragen over de inhoud van de functie
chris.van.weverwijk@brandweeraa.nl) en/of 06-29985590)
George van Ee voor vragen over het sollicitatieproces.
George.van.ee@veiligheidsregioaa.nl of 06-15 69 46 19.
Je kunt reageren tot en met 1-1-2025
We zijn een veiligheidsregio in Nederland met allerlei verschillende mensen. Voor ons is diversiteit belangrijk voor creativiteit, inspiratie, innovatie en sterke teams. Elke dag werken we aan een open cultuur waar ruimte is voor ieders talent. Het maakt niet uit wie je bent, we zijn er voor jou en je bent van harte welkom om te solliciteren!
Interne en externe werving vindt gelijktijdig plaats en een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, delen wel!