Marjolein: risicobeheersing en repressie versterken elkaar in de praktijk

24 oktober 2024
Door regio: IJsselland

Marjolein werkt als specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio IJsselland en volgt daarnaast de opleiding tot manschap voor de dagdienst in Deventer.

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount  in de highlight “Volgdag Marjolein”, laat Marjolein zien wat haar werk inhoudt.

Samen werken aan brandveiligheid

“Als specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio IJsselland help ik gemeenten, bedrijven en organisaties om brandveiligheidsrisico’s te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door bouwplannen te toetsen, voorlichting te geven of toezicht te houden tijdens de bouw. Samen kijken we naar mogelijke risico’s en hoe we die kunnen aanpakken of voorkomen. Bij bouwplantoetsing geef ik bijvoorbeeld advies over de bouwtechnische, installatietechnische en organisatorische kant van brandveiligheid.”

Tijdens je volgdag zien we dat je met collega’s aan de ‘veiligheidstafel’ zit. Wat bespreken jullie daar zoal? “Bij de veiligheidstafel heb ik een casus besproken over een gebouwuitbreiding die op papier aan alle bouwkundige en installatietechnische eisen voldoet, maar toch lastig te bestrijden zou zijn bij brand. Dit komt doordat er te weinig ruimte is rondom het gebouw en de valschaduw van het gebouw (1,5 keer de hoogte van het gebouw). Wat betekent dat de brandweer geen veilige plek kan vinden om de brand te blussen. Daarnaast is het lastig om aan genoeg water te komen. Daarom heb ik voorgesteld om collega’s van Incidentbestrijding erbij te betrekken voor een integraal risicogericht advies. Met deze informatie kunnen wij op een constructieve en risicogerichte manier het gesprek met de gebouweigenaar aangaan.”

Naast de veiligheidstafel was er ook een Oost5-overleg met collega’s van risicobeheersing uit andere veiligheidsregio’s in het oosten. Kun je daar iets over vertellen?

“Ja, het doel van dat overleg is om beter inzicht te krijgen in woningbranden door data te verzamelen en te analyseren van branden die in Gelderland en Overijssel hebben plaatsgevonden. Zo kunnen we trends ontdekken, zoals wat de oorzaken zijn en waar branden vaker ontstaan. Bijvoorbeeld in welke regio’s en periodes meer schoorsteenbranden voorkomen. Met die inzichten kunnen we gerichte acties ondernemen, zoals veiligheidscampagnes. Door na elk incident dezelfde vragenlijsten te gebruiken, kunnen we de resultaten goed vergelijken en zo onze aanpak steeds verder verbeteren.”

Samen risico’s analyseren en aanpakken

Je bent ook voor één dag in de twee weken een vast gezicht in het gemeentehuis van Kampen. Wat doe je daar precies? “Klopt, ik ben vanuit risicobeheersing het eerste aanspreekpunt voor de gemeente Kampen, specifiek voor zaken rondom brandveiligheid en heb daarover regelmatig overleg met vergunningverleners en toezichthouders. Het is fijn om korte lijntjes te hebben en snel te schakelen bij bijzonderheden. Ik zie hen als collega’s waarmee we samen aan brandveiligheid werken. Die open en constructieve samenwerking is belangrijk voor de veiligheid in onze regio.”

Samen werken aan veiliger wooncomplexen

“Ik ben trots op het project Woongebouwen, waar ik projectleider van ben. Met een team van collega’s van Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding, Communicatie en Risicobeheersing werken we aan het verbeteren van de brandveiligheid in wooncomplexen. We richten ons op zowel de repressieve dienst, preventieve maatregelen en voorlichting. Zo geven we bewoners praktische tips om brand te voorkomen en wat ze moeten doen als er toch iets misgaat. Het is fantastisch om te zien hoeveel impact ons werk heeft op de veiligheid van mensen!”

De opleiding tot Manschap is een geweldige uitdaging
Naast haar werk als specialist risicobeheersing is Marjolein ook begonnen aan de dagopleiding tot manschap. Wilde je altijd al bij de brandweer? “Nee, ik wilde eigenlijk bij de politie. Na mijn studie Integrale Veiligheidskunde, waarin de brandweer, politie en veiligheidsregio’s centraal stonden, heb ik een jaar in een ziekenhuis gewerkt op het gebied van beveiliging en agressie. Daarna ben ik bij een adviesbureau voor brandveiligheid gaan werken, en toen wist ik: dit is het! Ik hou van de combinatie van theorie en praktijk. Je werkt met technische aspecten zoals bouw- en installatietechniek, maar het draait erom dat alles in de praktijk klopt.”

“Elke maandag ben ik bezig met de opleiding, en als alles volgens plan verloopt, ben ik in maart klaar. Het fijne aan de dagopleiding is dat je in één jaar klaar bent, terwijl de avondopleiding twee jaar duurt.”

Marjolein woont in Deventer en loopt elke woensdag mee met de dagdienst daar. “Als de beroeps bijvoorbeeld aan het duiken zijn voor een oefening, neemt het dagdienstpersoneel de eerste uitruk over. Daarnaast ga ik, als er plek is, met de ploeg mee om meer ervaring op te doen.”

Opleiding en werk: een perfecte balans

Is de opleiding goed te combineren met je werk? “Ja, het is natuurlijk druk, maar op de dagen dat ik dagdiensten heb, probeer ik zo min mogelijk andere afspraken in te plannen. Zo kan ik me volledig focussen op de bouwplantoetsing. Dat helpt me om overzicht te houden. En eerlijk gezegd voelt de opleiding bijna niet als werk, meer als een leuke hobby!”

Voor de opleiding gingen we begin september ook naar het oefencentrum in Weeze (Duitsland), en daar hebben we acht inzetten gedraaid. Dat was pittig. Maar je maakt daar echt grote stappen en leert enorm veel. En je oefent met echt vuur in plaats van alleen oefenrook zoals in sommige andere oefeningen, dus dat maakt het realistisch.

En we kunnen je feliciteren, toch? Ja! Vorige week heb ik mijn examen brand gehaald, dus de hele module ‘brand’ is nu afgerond. Het examen bestond uit een praktijktoets waarbij we een onbekend scenario kregen en met z’n zessen in de tankautospuit moesten uitrukken. Iedereen had zijn eigen rol, net als bij een echte inzet. Het was zo gaaf om dat mee te maken en beoordeeld te worden op alles wat je hebt geleerd!

Als je bang bent dat je nagels breken, is dit werk niks voor jou

Vond je het een drempel om als vrouw aan de opleiding te beginnen? “Nee, helemaal niet. Brandveiligheid is misschien een mannenwereld, maar als je van aanpakken houdt, dan is dit werk ook echt iets voor jou.”  Als je bang bent dat je nagels breken, is dit werk niks voor jou, haha. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad op mijn keuze voor deze opleiding. Intern wordt het ook gewaardeerd dat ik risicobeheersing combineer met repressie, want de combinatie versterkt elkaar. Bijvoorbeeld rookverspreiding, daar wordt tegenwoordig veel meer aandacht aan besteed dan vroeger. De eisen worden steeds strenger, en in de praktijk zie je hoe belangrijk dat is.”

Heb je een boodschap voor vrouwen maar ook mannen die twijfelen om bij de brandweer te gaan werken? “Gewoon doen! Het is uitdagend, afwisselend en geeft zoveel voldoening.”

“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is dat ik veel met verschillende mensen in gesprek ben en samen werk aan praktische oplossingen die echt een verschil kunnen maken in noodsituaties. Daarnaast krijg ik de kans om me steeds te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Geen dag is hetzelfde! Voor mij voelt dit werk echt als een cadeautje.”

Hoewel het een druk bestaan is, lukt het Marjolein goed om haar werk in balans te houden met haar privéleven. “Ik zorg ervoor dat ik buiten werktijd geen werk mee naar huis neem. In het weekend besteed ik tijd aan de opleiding, maar er is gelukkig ook genoeg ruimte voor mijn vrienden, familie en sporten.”

Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers. Solliciteren kan nog tot 31 oktober. Voor meer informatie klik dan hier.

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgen we weer een andere collega!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box