Jeugdbrandweer Gorinchem landskampioen

07 oktober 2024
Door regio: Zuid-Holland Zuid

De jeugdbrandweer van Gorinchem mag zich een jaar lang Kampioen van Nederland noemen. Zaterdag mochten zij, na het succesvol doorlopen van verschillende voorrondes, hun vaardigheden tonen bij de finalewedstrijd van Jeugdbrandweer Nederland in Almelo. De ploeg uit Gorinchem stond in de finale ‘lage druk’ tegenover negen andere ploegen, waaronder Sliedrecht.

Tijdens de wedstrijd kregen de jeugdbrandweerlieden de opdracht om op realistische wijze een denkbeeldige brand in een kraakpand te bestrijden. Daarbij moesten zij niet alleen slachtoffers redden, maar ook effectief samenwerken met een andere brandweereenheid. De vaardigheden van de wedstrijdploegen werden beoordeeld door een vakjury. Aan het einde van de dag werden de prijzen uitgereikt. De aspirantenploeg uit Gorinchem bleek de beste van de dag en werd landskampioen.

Trots

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was met twee korpsen vertegenwoordigd op het Nederlands Kampioenschap. Ook de jeugdbrandweer van Sliedrecht nam met twee ploegen deel. Zij werden bij de aspirantenbaan 4e en bij de juniorenbaan 8e. Regionaal coördinator jeugdbrandweer Pieter Vink kijkt met trots terug: ‘Als organisatie zijn we ontzettend blij met deze resultaten. Het laat zien hoe enthousiast onze jeugdleden zijn voor het brandweervak. Er wordt door de begeleiders veel tijd en energie in onze jeugdleden gestoken, en daar zijn we dankbaar voor. Het is een stimulans voor andere jeugdkorpsen in onze regio en het zorgt voor doorgroei naar de brandweer’. De jeugdbrandweer uit Gorinchem werd zaterdagavond feestelijk onthaald bij de brandweerkazerne, waar ook burgemeester Reinie Melissant aanwezig was om de kampioenen te feliciteren met hun overwinning.

Over de jeugdbrandweer

Bij de jeugdbrandweer leren jongeren tussen 12 en 18 jaar de grondbeginselen van het brandweervak, waaronder levensreddende handelingen. De jeugdleden werken in teamverband en nemen periodiek deel aan vaardigheidstoetsen. Op zaterdag 9 november 2024 wordt het regionaal kampioenschap georganiseerd in Zwijndrecht.

Burgemeester, jeugdleden en jeugdleiders met landskampioenschaal.

Burgemeester, jeugdleden en jeugdleiders met landskampioenschaal.Burgemeester, jeugdleden en jeugdleiders met landskampioenschaal.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box