Nieuwe schuimblusvoertuigen voor Brandweer Groningen

01 oktober 2024
Door regio: Groningen

Op maandag 30 september 2024 werd het contract voor de aanschaf van twee nieuwe schuimblusvoertuigen voor Brandweer Groningen officieel ondertekend.

De opdracht is gegund aan Ziegler Brandweertechniek B.V. Het contract werd ondertekend door Roelf Knoop, Commandant Brandweer van Veiligheidsregio Groningen, en Marin Schouten, directeur van Ziegler. Brandweer Groningen heeft op dit moment twee schuimblusvoertuigen in gebruik, op de posten Groningen-Sontweg en Delfzijl. Beide voertuigen zijn aan vervanging toe. De nieuwe voertuigen worden eind 2026 geleverd.

Roelf Knoop, commandant Brandweer Groningen: “We hebben onderzocht bij welke scenario’s en incidenten de nieuwe voertuigen ingezet kunnen worden in onze regio. Deze analyse is de basis geweest voor het ontwerp van de nieuwe schuimblusvoertuigen.”

Op maat gemaakte voertuigen

Het nieuwe schuimblusvoertuig heeft bepaalde voordelen ten opzichte van zijn voorganger. Zo beschikt het voertuig over een bluskanon op de bumper met een capaciteit van 2.000 liter per minuut. Hiermee kan ook op moeilijk bereikbare plekken de brand met veel water bestreden worden.

Brandweer Groningen zet de voertuigen in bij complexe industriële- en vloeistofbranden, terwijl ze tegelijkertijd wel eenvoudig bediend kunnen worden. Bovendien kunnen de voertuigen probleemloos werken met het zogenaamde fluorvrije schuimconcentraat.

Marin Schouten, directeur Ziegler: “We zijn trots en blij dat we deze opdracht binnen onze eigen regio mogen uitvoeren. Bijzonder aan de nieuwe schuimblusvoertuigen is dat ze helemaal op maat gemaakt worden, specifiek afgestemd op de risico’s die hier spelen.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box