Brigitte Kessels-Nijssen is sinds 3 maanden Senior Medewerker Brandveilig Leven. Maar ze is bepaald geen onbekende binnen Brandweer Limburg-Noord: al twintig jaar werkt zij bij onze organisatie. In die jaren heeft ze heel wat afdelingen binnen de brandweer leren kennen! Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan haar.

Hoe ben je bij de brandweer terecht gekomen?

In 2004 ben ik gestart op de afdeling Interne Zaken, van de toenmalige organisatie Sector Veiligheid op de Nijmeegseweg in Venlo. Dit was voor het ontstaan van de veiligheidsregio’s. In die tijd was de brandweer nog per gemeente georganiseerd.

Hoewel ik niet specifiek op zoek was naar werk binnen de brandweer, kwam ik hier via een uitzendbureau terecht. Ik vond de organisatie meteen interessant en zat vanaf het begin goed op mijn plek. Ik ben dan ook nog steeds heel blij dat ik hier werk.

Bij welke verschillende afdelingen heb je gewerkt?

Na de afdeling Interne Zaken, heb ik in 2006 een jaar voor de afdeling Materieel gewerkt, waaronder administratieve ondersteuning bij aanbestedingstrajecten.
In 2007 kwam er een functie vrij bij het ROI: het Regionale Opleidingsinstituut. Hier worden alle brandweervrijwilligers én beroepsmensen van de regio Limburg-Noord opgeleid. Ik ben op deze afdeling begonnen als Opleidingscoördinator en later doorgegroeid naar Trajectbegeleider. Een Opleidingscoördinator zorgt voor de planning en organisatie van de brandweeropleidingen. Als Trajectbegeleider begeleid je de cursisten bij hun leertraject. Je hebt daarbij geregeld contact met niet alleen de cursisten, maar ook met hun instructeurs en leerwerkplekbegeleiders. Hierdoor bouw je in de loop der jaren een mooi netwerk op.

Ook heb ik nog een aantal jaren een piketfunctie gehad als woordvoerder. Helaas kon ik dat op een gegeven moment niet meer combineren met de mantelzorg voor mijn ouders.

''Het was tijd om een nieuwe weg in te slaan. Ik kijk ernaar uit mijzelf verder te ontwikkelen bij Brandveilig Leven.''

Brigitte

Nu heb je de overstap gemaakt naar Team Brandveilig Leven. Vanwaar deze keuze?

Collega’s hebben mij die vraag best vaak gesteld de afgelopen tijd! Ik heb 17 mooie jaren gehad bij Vakbekwaam Worden en daar met plezier gewerkt. Je maakt in die tijd wel wat ontwikkelingen mee. Brandweeropleidingen zijn in de loop der jaren veranderd en het ROI is gegroeid.

Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met de afdeling Brandveilig Leven over het idee om een les ‘Brandveilig Leven’ te integreren in de manschappenopleiding. Op het moment dat cursisten starten met een brandweeropleiding, is het ook belangrijk dat zij weten wat het juiste advies is met betrekking tot brandveiligheid en de daarbij horende handelingsperspectieven. Bijvoorbeeld: waar kan ik het beste een rookmelder en/of CO-melder ophangen en zijn de vluchtwegen vrij? Deze les is inmiddels een vast onderdeel van de manschappenopleiding. Dat was een mooie samenwerking!

Begin dit jaar heb ik een aantal weken stagegelopen bij Brandveilig Leven, een kijkje in een andere keuken, zoals dat heet. En dat beviel goed! Je neemt niet zomaar afscheid van collega’s waar je jarenlang mee hebt samengewerkt, maar het was voor mij tijd om een andere weg in te slaan. Ik wil me bij Brandveilig Leven graag verder ontwikkelen.

Wat houdt jouw huidige functie in?

Onze afdeling geeft publieksvoorlichting over brandveiligheid en brandrisico’s. Wij richten ons daarbij op senioren en kinderen. Denk bijvoorbeeld aan zorginstellingen, statushouders, scholen, maar ook organisaties als woningcorporaties en vrouwenverenigingen. Met deze voorlichting, waarin wij ook handelingsperspectieven bieden, willen we gedragsverandering realiseren waardoor de brandveiligheid in onze samenleving verbetert en we brand en schade kunnen voorkomen.

De publieksvoorlichtingen geef ik niet zelf. Deze worden verzorgd door vrijwilligers van Brandveilig Leven. We zijn heel blij met deze vrijwilligers! Mijn taak is onder andere het plannen van deze bijeenkomsten en activiteiten. Netwerken hoort daar natuurlijk ook bij. Niet alleen extern maar ook intern, zoals met de afdeling Risicobeheersing. We houden de landelijke ontwikkelingen in de gaten en zorgen ervoor dat actuele informatie bij onze inwoners terechtkomt.

Een van de projecten waar we momenteel mee bezig zijn, zijn de Nationale Brandpreventieweken in oktober met de campagne “Ik Laad Accuraat”.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat het werk zo afwisselend is. Er zijn veel taken en projecten die ik mag oppakken samen met mijn collega’s.

Ik vind het leuk om nieuwe en andere dingen te leren en bekend te raken met de werkzaamheden en mensen. Ik kijk dan ook heel erg uit naar mijn toekomst bij Brandveilig Leven, mijn persoonlijke ontwikkeling maar ook naar onze groei als team en afdeling.

Ik ben benieuwd naar waar ik over een paar jaar sta!

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box