Brandweervrijwilliger in Twente

In het kort

Regio home Twente
Plaats Twente
Reageer voor 15-09-2024
Opleidingsniveau MBO
Aantal uur 0 uur
Dienstverband Vrijwillig
Gesloten

Een pieper? Lang zo gek nog niet!

… ook een redmiddel in sommige situaties.

Wil jij er soms ook tussenuit piepen? Brandweer Twente zoekt voor tien kazernes enthousiaste en gedreven vrijwilligers die zich willen inzetten voor een veilig Twente. Ervaar het bij Brandweer Twente. Samen.

 

Campagnebeeld brandweervrijwilliger Brandweer Twente 'een pieper, lang zo gek nog niet'

De kazernes die nieuwe vrijwilligers zoeken zijn:
Boekelo, Delden, Diepenheim, Glanerbrug, Goor, Losser, Oldenzaal, Ootmarsum, Weerselo en Wierden.

Voor onze kazernes geldt het vrije instroomprincipe. Vrijwilligers werken overdag vaak voor een andere werkgever en worden in geval van een incident via een pieper opgeroepen. Als je pieper gaat en je bent beschikbaar, dan kom je naar de kazerne en ruk je uit. Omdat we begrijpen dat je niet altijd beschikbaar kunt zijn, zorgen we ervoor dat er voldoende vrijwilligers gealarmeerd worden. Om een snelle uitruk mogelijk te maken, is het bij het vrije instroomprincipe noodzakelijk dat je in de buurt van de kazerne woont en/of werkt.

Vooral mensen die overdag beschikbaar zijn, nodigen wij van harte uit te solliciteren. Werk je bijvoorbeeld in onregelmatige diensten, vanuit huis, als zzp’er, of kun je van je werkgever ruimte krijgen om een enkele keer overdag voor de brandweer in actie te komen? Dan zoeken we jou! Voor jouw enthousiasme en inzet krijg je veel terug: dankbare inwoners, kameraadschap, financiële vergoeding(en), maatschappelijke betrokkenheid, actie, voldoening en persoonlijke ontwikkeling.

Wat ga je doen?

Ons werk bestaat uit het voorkomen, beperken of bestrijden van incidenten of noodsituaties. Hierbij kom je niet alleen bij brand in actie, maar ook bij verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s creëer je een hechte band met elkaar. Je inzet als vrijwilliger is cruciaal, de inwoners van Twente rekenen altijd op de brandweer.

Wat vragen we van jou?

We zoeken geen superhelden of krachtpatsers. Maar we zijn wel eerlijk: je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om het werk van een brandweervrijwilliger te doen.

  • Je bent voldoende (overdag) beschikbaar
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je bent gemotiveerd en leergierig en wilt graag tijd investeren in de opleiding;
  • Je bent vitaal en hebt een goede conditie;
  • Je werkt graag in teamverband;
  • Je durft initiatief te tonen en handelt doelbewust;
  • In stressvolle situaties weet jij je hoofd koel te houden;
  • Je hebt minimaal MBO-2 werk- en denkniveau.

Wat bieden wij jou?

  • Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kunt, volg je de opleiding tot Manschap. Deze opleiding wordt door ons betaald. Dit is een avondopleiding, duurt circa 2 jaar en is op een doordeweekse avond. De opleiding bestaat afwisselend uit theorie en praktijk;
  • Je ontvangt als vrijwilliger een financiële vergoeding voor de opleiding, oefeningen en wanneer je wordt ingezet bij een incident. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding;
  • De mogelijkheid om naast je baan, huishouden of studie een boeiende en veelzijdige uitdaging aan te gaan;
  • Na het afronden van de opleiding tot Manschap, zijn er nog diverse opleidingen beschikbaar om je te blijven ontwikkelen binnen de brandweer.

Nieuwsgierig geworden, maar je wilt nog niet direct solliciteren?

Kom dan eerst kennismaken met de kazerne bij jou in de buurt, door bijvoorbeeld een oefenavond bij te wonen. Neem hiervoor contact op met de betreffende kazernecoördinator.

Op werkenbijbrandweertwente.nl lees je ervaringsverhalen van collega vrijwilligers, ook de brochure met uitgebreide informatie over werken als brandweervrijwilliger en het selectietraject kun je hier lezen.

Solliciteren

Hebben wij jou warm gemaakt om te solliciteren? Solliciteren kan tot en met zondag 15 september 2024. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 38 en 39. In de sollicitatieprocedure zit een verplichte selectiedag, deze staat gepland op 4 of 5 oktober 2024.

Bezoek de pagina Solliciteer nu

 

Brandweer Twente is onderdeel van Veiligheidsregio Twente. Samen met hulpdiensten en gemeenten werken we aan een veilig Twente. Wil je meer van onze organisatie weten, kijk dan op de website van Brandweer Twente en Veiligheidsregio Twente.

Het kunnen overleggen van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een vereiste.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box