24 aspiranten dankzij wervingscampagne brandweervrijwilligers

08 augustus 2024
Door regio: Noord-Holland Noord

In maart hebben maar liefst twaalf brandweerposten in onze regio Noord-Holland Noord meegedaan aan een gezamenlijke wervingscampagne om nieuwe brandweervrijwilligers aan te trekken. Het resultaat? 24 aspiranten, die onlangs de aanstellingskeuring hebben behaald en daarom mogen starten aan de opleiding tot Manschap bij Brandweerschool Noord-Holland. Mogelijk komen hier later dit jaar nog drie aspiranten bij, waarmee we op een totaal van 27 komen.

Wervingsacties in de hele regio

De posten Avenhorn, Castricum, De Cocksdorp en Den Burg op Texel, Dirkshorn, Enkhuizen, Heiloo, Koedijk, Schagerbrug, Schoorl, Wognum en Zwaag hebben in maart alles op alles gezet om inwoners aan te sporen zich aan te melden voor de open oefenavonden, die begin april werden georganiseerd. Ploegleden hebben borden geplaatst langs de weg, spandoeken en posters opgehangen, flyers uitgedeeld bij relevante doelgroepen én diverse berichten geplaatst op hun sociale mediakanalen. Vanuit Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werden bovendien diverse social media-advertenties geplaatst.

Alle uitingen verwezen naar de campagnewebsite www.brandweervrijwilligerworden.nl, waar mensen zich vrijblijvend konden aanmelden voor de open oefenavond bij de kazerne in hun buurt.

Enthousiaste kandidaten

In totaal hebben 91 mensen zich aangemeld voor de open oefenavond bij de kazerne in hun buurt. Dat kon via het online formulier op brandweervrijwilligerworden.nl, maar was natuurlijk ook mogelijk via telefonisch of face-to-face contact met de postcommandant of een ploeglid. Van alle aanmeldingen zijn 86 mensen daadwerkelijk op komen dagen bij de open oefenavonden, die allemaal op een creatieve manier zijn georganiseerd. Bijvoorbeeld in de vorm van een carrousel om de deelnemers diverse brandweertaken goed te laten ervaren. Van de deelnemers hebben 49 mensen een aantal weken meegelopen op de post om te ervaren of de brandweer écht bij ze past.

Starten met de opleiding

Uiteindelijk hebben 28 personen de knoop doorgehakt om de aanstellingskeuring te doen; voorwaarde om te mogen starten met de opleiding tot Manschap. Het gaat om een test waarbij de deelnemers met volle bepakking diverse taken moeten uitvoeren, binnen een bepaalde tijd. Denk aan door een tunnel kruipen, een slachtoffer (pop) vervoeren en slangen uitrollen. Inmiddels zijn er 24 van de 28 kandidaten geslaagd! Zij worden aangesteld als aspirant bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en starten na de zomervakantie op een paar verschillende momenten met de opleiding. Drie kandidaten doen de aanstellingskeuring later dit jaar, omdat dit vanwege privéredenen beter uitkwam. We kijken ernaar uit om ook hen van harte welkom te heten bij de veiligheidsregio, maar natuurlijk vooral bij hun eigen brandweerpost als kersvers ploeglid.

Brandweervrijwilliger Loan, wervingscampagne brandweervrijwilligers

Gezamenlijke wervingscampagne

Na de succesvolle pilot in 2022 was dit de tweede keer dat we vanuit de veiligheidsregio een gezamenlijke wervingscampagne organiseerden. De posten die het hardst nieuwe leden nodig hadden, mochten hieraan meedoen. De voordelen? Samen tegelijkertijd werven resulteert in een grote zichtbaarheid in de regio. Bovendien is er aandacht voor de aansluiting tussen de werving van kandidaten en de start bij de opleiding tot Manschap; voor iedere wervingscampagne worden voldoende plekken op de opleiding gereserveerd, zodat kandidaten minder lang hoeven te wachten. Wanneer de volgende gezamenlijke wervingscampagne wordt georganiseerd, moet volgen uit diverse (management)overleggen en gesprekken met de 52 brandweerposten in onze regio.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box