Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

01 mei 2024
Door regio: Groningen

Yes, goed bezig! Je hebt rookmelders in huis, hebt ze keurig opgehangen alleen nu zit je met de volgende vraag: Hoe onderhoud ik die dingen eigenlijk? In dit artikel helpt brandweercollega Luc je samen met de website ‘rookmelders redden levens’, een eind op weg.  

Er is volgens Luc een ding dat je van tevoren goed moet beseffen: “Alleen werkende melders kunnen je leven redden”. Dat lijkt een inkoppertje maar door goed onderhoud te plegen aan je rookmelders zorg je er daadwerkelijk voor dat ‘ie zijn (langer) werk blijft doen. Maar hoe zorg je er nou voor dat die apparaatjes goed blijven werken? Dat lees je in de onderstaande drie tips.

Vakspecialist Luc Oldenhof

Tip 1: Hoe maak je een rookmelder het beste schoon?

Je moet de buitenkant van de melder eigenlijk elke maand stofvrij maken. Dat kun je doen met de stofzuiger (het liefst met een opzetborstel aan het eind) of een licht vochtig doekje. Zo verklein je de kans dat de sensor in de rookmelder vals alarm geeft. Een schone rookmelder werkt namelijk langer en beter.

Heb je nou een hoog plafond of kun je er simpelweg gewoon niet goed bij? Gebruik dan een borstelkop aan het eind van je stofzuigerslang om de rookmelder schoon te maken.

Tip 2: Hoe onderhoud je de batterijen?

Voor het gemak verdelen we deze tip even door twee. Namelijk batterijen die tien jaar meegaan en batterijen met een levensduur van ongeveer een jaar.

Batterijen die tien jaar meegaan

Wist je dat de batterij van rookmelders die een ‘tien jaar batterij’ hebben, helemaal niet vervangen kunnen worden en een lege batterij betekent geen alarmering wanneer dat nodig is. Over het algemeen is de technische levensduur van zo’n rookmelder ook ongeveer tien jaar. Door deze gewoon om de tien jaar in zijn geheel te vervangen heb je meteen weer een volle accu en is het probleem van schijnveiligheid opgelost.

Batterijen die ongeveer een jaar meegaan

Zorg ervoor dat deze batterij tijdig vervangen wordt. Een makkelijk te onthouden moment kan zijn wanneer je de klok een uur verzet naar de zomer -of wintertijd. Vind je dat gedoe kun je ook nog een datumsticker op de rookmelder plakken op het moment dat je een nieuwe batterij plaatst. Zo weet je precies wanneer de batterij voor het laatst vervangen is.

Gooi lege batterijen overigens nooit bij het restafval. Dat geldt ook voor rookmelders met een (10 jaar) lithium batterij of CO-melders. Allen kun je inleveren bij het klein chemisch afval.

Tip 3: Hoe weet ik dat de rookmelder nog werkt?

Door ‘m simpelweg regelmatig te testen. Bij voorkeur iedere maand. Je kunt het combineren met de schoonmaak van het apparaat. Een handige dag kan zijn bijvoorbeeld: de eerste zaterdag van de maand.

Je test de rookmelder door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Heb je een hoog plafond? Gebruik dan een bezemsteel of een paraplu om de testknop in te drukken.

Hoor jij ‘m wel?

Het is belangrijk dat je de rookmelder goed hoort als deze afgaat. De hoorbaarheid neemt af wanneer er wanden, deuren of een grote afstand tussen jou en de rookmelder zit. Om te testen of je de rookmelder overal goed hoort is het daarom belangrijk om deze te testen met gesloten deuren.

Geluidssterkte: 75 decibel

Met een decibel app (bijvoorbeeld de app ‘Decibel meter’ of ‘sound level meter’) die je makkelijk op je mobiele telefoon kunt downloaden, kun je controleren of de geluidsfrequentie van de rookmelder goed genoeg is. De geluidssterkte moet overal minimaal 75 decibel zijn. Mocht je de rookmelder niet in elke ruimte goed horen, hang dan koppelbare rookmelders op. Let op: voor doven en slechthorenden zijn weer aparte melders verkrijgbaar. In de onderstaande video’s vertellen we je er graag meer over.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box