Of je nu monteur, kapper, leerkracht, zorgmedewerker, akkerbouwer, engineer, vers specialist, klompenmaker, controller, inkoper, werkvoorbereider, pedicure, meubelstoffeerder, timmerman, barbier, melkveehouder, vestigingsmanager of verpleegkundige bent… werken bij de brandweer past er bijna altijd bij. Dat was de boodschap binnen de campagne.
De kennismakingsgesprekken met alle kandidaten worden op dit moment gevoerd. Zij krijgen daarna te horen of ze mogen deelnemen aan één van de selectiedagen. Tijdens de selectiedag wordt aan de hand van een aantal testen gekeken of het brandweervak bij de kandidaat past. Vervolgens wordt er een definitieve selectie gemaakt.
Als brandweerman of -vrouw heb je fysiek en mentaal zwaar werk en het is niet geheel zonder risico. Je moet goed kunnen functioneren in extreme omstandigheden. Slachtoffers maar ook collega’s moeten daarop kunnen vertrouwen. Voordat je begint met de opleiding doe je daarom de aanstellingskeuring.
De aanstellingskeuring bestaat uit:
Als ook de aanstellingskeuring is gehaald, dan kan de kandidaat beginnen met de tweejarige opleiding Manschap. Dit is basisopleiding voor elke brandweerman of –vrouw. De vrijwilliger heeft dus hetzelfde diploma als een beroepskracht. Tijdens deze opleiding leer je alles over brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen.
Dit jaar zochten we 75 vrijwilligers voor de posten Balkbrug, Bergentheim, De Krim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg, Ommen, Deventer, Heino, Luttenberg, Raalte, IJsselmuiden, Kampen, Zwolle, Olst, Welsum, Wijhe, Genemuiden, Giethoorn, Hasselt, Oldemarkt, Steenwijk, Vollenhove en Zwartsluis.
In het najaar van 2024 is de nieuwe wervingsronde. Informatie over de vrijwillige brandweer is te vinden op www.brandweer.nl/ijsselland.