In IJmuiden werd zelfs een windstoot van 146 km/uur gemeten. Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut kondigde dan ook vanaf de ochtend code rood af. Als het KNMI code rood afkondigt betekent dat er een grote kans is op gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld door het afbreken van boomtakken, omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels (Bron: KNMI).
Rond 09:00 verstuurden wij samen met de veiligheidregio’s Noord-Holland Noord en Kennemerland een NL-Alert. Een NL-Alert is een alarmmidel dat wordt ingezet om te informeren over noodsituaties. De boodschap: “Extreme weersomstandigheden in provincie Noord-Holland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties”. We verstuurden de NL-Alert zowel in het Nederlands als het Engels.
Rond 10:00 ’s ochtends zijn alle 25 brandweerposten in onze regio gealarmeerd. Zoveel mogelijk eenheden werden de straat opgestuurd om de vele hulpvragen het hoofd te bieden. Sommige meldingen moesten en konden gelijk opgelost worden. Meldingen zonder (grote) spoed zijn veelal doorgezet naar de desbetreffende gemeente of werden op een later, rustiger, moment opgelost.
Vanwege de vele gevallen bomen en takken werden gedurende de dag steeds meer wegen afgesloten. Samen met Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland en de gemeenten in onze regio werkte de brandweer hard aan het vrijmaken van de wegen.
In meerdere delen van onze regio deed zich een stroomstoring voor. Hierdoor konden huishoudens in Purmerend, Broek in Waterland, Jisp, Spijkerboor, Krommenie, Ilpendam en Zuidoostbeemster last hebben van stroomuitval, geen internet of geen warm water. Netbeheerder Liander liet via hun website weten dat het door de storm langer kon duren voordat hun monteurs ergens ter plaatse kunnen zijn. De stroomstoring was grotendeels in de middag weer opgelost. Alleen Krommenie had tot in de avond last..
In totaal hebben we nu circa 650 meldingen ontvangen. Ook vanochtend komen er nog meldingen binnen. De brandweer verwacht nog de hele dag bezig te zijn. Grofweg 90% van deze meldingen gaan over gevallen bomen of takken.
Tijdens een storm kunnen we altijd veel inkomende meldingen verwachten. Om overbelasting van de meldkamer te voorkomen, vragen we altijd om alleen 112 te bellen bij levensbedreigend gevaar mensen of dieren. Geen spoed, maar wel de brandweer nodig? Daar is een apart telefoonnummer voor: 0900-0904.
Het aantal meldingen per gemeente (gerekend van 5 juli 8:00 uur t/m 6 juli 08:00 uur):
Als veiligheidsregio zetten we ons naast incidentbestrijding ook in voor zoveel mogelijk schadebeperking. Om zoveel mogelijk schade te beperken, waarschuwden we van tevoren al:
Ook nadat een storm weer is gaan liggen, is het belangrijk om alert te blijven op gevaarlijke situaties. Er kunnen nog steeds takken afbreken of dakpannen vallen. Daarnaast raden we aan om bij schade aan je dak, niet zelf het dak op te gaan. Bel liever een gespecialiseerd bedrijf om het op te lossen.