Grote samenwerkingsoefening hulpverleners: dit helpt bij een echt incident

28 juni 2023
Door regio: Limburg-Noord

Afgelopen woensdag, 21 juni was er een grote operationele oefening waarbij hulpverleners van de provincie, brandweer, politie, ambulance, meldkamer en berging samen een complex scenario voorgeschoteld kregen. Een van de initiatiefnemers Susan ter Haar van de provincie: “Door samen te oefenen, weten we elkaar te vinden en wat we van elkaar kunnen verwachten.”

Aftermovie

Complex scenario

Het is warm op de oefendag bij de tunnel dichtbij Designer Outlet. Het scenario van deze oefening is complex. Een persoon is van een viaduct gevallen/gesprongen en hierdoor onder een vrachtwagen met lading (20 ton papier) terechtgekomen. Vervolgens is een bestelbus met drugsafval en gewapende mensen uitgeweken en tegen de tegemoetkomende vrachtwagen met lading gebotst. De bijrijder van de bestelbus raakt bekneld en de bestuurder vlucht nadat hij de hulpdiensten ziet.

Achterop de vrachtwagen botst een personenauto waarbij de bestuurder bekneld komt te zitten en de auto een diesellekkage krijgt. De diesellekkage is echter niet afkomstig van de tank maar van een jerrycan achter in de auto.

Goed samenwerken is het doel

Deze oefening waarbij meerdere disciplines aansloten, is een vervolg op het daverend succes van de operationele oefening in 2022. Eén van de belangrijkste doelen van de oefening is om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te versterken, vertelt Roy Peskens, oefenleider van Brandweer Limburg-Noord. “Vandaag mogen er fouten worden gemaakt, daar leren we van zodat we het in het vervolg anders doen.”

Als je elkaar al kent, en je kunt iemand zo op de schouder tikken, dan werk je veel sneller samen dan als je geen idee hebt wie de ander is. Ook is het goed om elkaars processen beter te leren kennen, zodat we elkaar kunnen ondersteunen. John van den Beuken, Wijkagent Roermond vult hierop aan: “Onze agenten hebben veel geleerd van deze complexe casus en ervaren hoe we gezamenlijk een moeilijke klus kunnen klaren.”

Uiteindelijk is zo’n inzet geen wij/zij-verhaal: we bestrijden een incident samen, met hetzelfde doel.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box