Om half 11 ’s ochtends krijgt Menno Alberts, bevelvoerder bij Brandweer Stadskanaal, een melding binnen van een winkelbrand aan de Hoofdstraat. “We wisten gelijk: dat gaat om oude, lange panden met veel verborgen ruimtes, die dicht tegen elkaar staan. Veel risico’s dus. We waren heel snel ter plaatse en we zagen tijdens het aanrijden de zwartbruine rook al boven de panden uit komen. Daardoor dachten we eerst dat het plafond aangetast was, maar later bleek de rook uit het ventilatiesysteem te komen. Samen met de bevelvoerder van de tweede tankautospuit heb ik gelijk besloten om geen zuurstof aan het pand toe te voegen, de deuren dicht te houden en zelf in eerste instantie niet naar binnen te gaan. Met als doel om de brand beheersbaar te houden en geen onnodig risico te lopen.”
"Alles boven de 1,5 meter was gesmolten. Het moet binnen enorm heet zijn geweest"
Bevelvoerder Menno Alberts
Hoofdofficier van Dienst (HOVD) van de brandweer, Dennis de Vlieg, kan zich helemaal vinden in die aanpak. “Brand heeft zuurstof, brandstof en temperatuur nodig. Als je één van deze elementen weghaalt kan brand niet of beperkt ontstaan. Door op deze manier een brand ‘op pauze’ te zetten koop je als brandweer tijd om alles klaar te zetten voor als de brand toch groter wordt. Je kunt dan bijvoorbeeld zorgen dat er genoeg water en brandweerwagens klaarstaan en daarnaast heb je tijd om panden te ontruimen.”
En dat is ook nodig. De informatie die Dennis tijdens het aanrijden doorkrijgt zorgt ervoor dat hij denkt dat de brand mogelijk uit de hand kan gaan lopen. “Daarom heb ik vrij snel opgeschaald naar GRIP 1. Bovendien moesten er meerdere woningen en winkels ontruimd worden. Door op te schalen konden we de samenwerking tussen alle betrokken diensten zoals ambulance, politie en gemeente, maar ook bijvoorbeeld het waterschap in goede banen leiden.”
De aanpak lijkt te werken: de rook wordt minder en de brandweer besluit om twee blusbommen naar binnen te gooien. Dennis: “Met zo’n blusbom doof je de vlammen in een besloten ruimte. De temperatuur blijft nog wel hoog, maar dan kun je daarna in ieder geval veiliger naar binnen om te blussen. Een mooie manier om te zorgen dat onze mensen geen onnodig risico lopen.”
Eenmaal binnen zien Menno en zijn collega’s dat de brand voor een enorme ravage heeft gezorgd. “Alles boven de 1,5 meter was gesmolten. Het moet binnen enorm heet zijn geweest.” Hij kijkt positief terug op de inzet. “Het bijzondere eraan was dat we niet gelijk de deuren open hebben getrokken en naar binnen zijn gegaan om te blussen. We hebben bewust even op de rem getrapt om na te denken over de beste werkwijze, en daar stond iedereen ook achter. Deze aanpak bleek achteraf goed te hebben gewerkt, dus het is heel mooi dat we zo samen het verschil hebben gemaakt en meerdere panden hebben kunnen behouden die anders waarschijnlijk waren afgebrand.”
Ook Dennis is trots op de gezamenlijke aanpak. “Dit had heel erg uit de hand kunnen lopen, maar de schade is beperkt gebleven. We stonden met genoeg mensen en materieel klaar voor als de brand toch zou escaleren, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Door goed vooruit te denken hebben we voor een mooi resultaat gezorgd.”
Foto’s 1 & 2: Persbureau Drenthe