Brandweeraspiranten Esther en Guido: op weg manschap te worden

“Ik leer veel meer dan ik had gedacht”

Esther en Guido begonnen in februari aan de opleiding tot manschap. Nu ze een paar maanden onderweg zijn, vroegen we ze waarom ze voor de brandweer kozen, wat ze van de opleiding vinden en of het goed te combineren is met een druk dagelijks bestaan. Want iedereen heeft het druk vandaag de dag, toch?

Superleuk

Esther: “Natuurlijk, het is druk, zeker met een gezin, een baan en je sociale leven. Daarom heb ik twee jaar geleden nog op de rem getrapt. Toen zag ik een oproep van de brandweer op Facebook en het leek me meteen al heel gaaf, maar onze twee kinderen waren toen nog wat jonger en ik zag vooral beren op de weg. Omdat het bleef kriebelen ben ik afgelopen september gaan kijken bij de open oefenavond. Ik was meteen verkocht, echt waar. Ik vind het fantastisch. Het is superleuk – zeker ook met de collega’s op de post – en ik heb de tijd die het kost er graag voor over. De brandweer vraagt gemiddeld zo’n tien uur per week, inclusief de oefen- en de opleidingsavond. Het kost me eigenlijk geen moeite, het gééft vooral energie. Ik denk vaak: ik had dit veel eerder moeten doen.”

  • Naam: Esther Bakker
  • Leeftijd: 34 jaar
  • Woonplaats: Obdam
  • Burgerlijke staat: samenwonend met Michael (36) en moeder van Demy (11) en Dani (9)
  • Beroep: medewerker backoffice bij asbestsaneringsbedrijf Michael
  • Hobby’s: sporten (krachttraining, kickboksen, obstaclerun)
  • Post: Obdam (26 vrijwilligers, van wie 6 aspiranten en 2 vrouwen)

Volop dynamiek

Guido: “Ik was al eens gevraagd voor de brandweer. Maar ik stond toen op het punt bij mijn vader in het bedrijf te gaan en ik wilde eerst mijn aannemersdiploma halen. Dat was een avondopleiding van vier jaar. Toen ik daarmee klaar was zou ik bij de brandweer beginnen, maar kwam er steeds wat tussen. In het bedrijf is het ook druk, 60 uur per week zit ik zomaar aan. Uiteindelijk heeft het tot de wervingscampagne van afgelopen september geduurd. Tot nu toe vind ik het heel gaaf. Er is volop dynamiek en je leert heel veel, veel meer dan ik had gedacht. Over levensreddend handelen bijvoorbeeld. De brandweer is bepaald niet alleen maar brand. En ik vind het tijdsbeslag relatief meevallen. Het vraagt natuurlijk wel wat van je, maar uiteindelijk is het goed te combineren met andere dingen.”

  • Naam: Guido Groot
  • Leeftijd: 27 jaar
  • Woonplaats: Lambertschaag
  • Burgerlijke staat: samenwonend met Myrthe (24)
  • Beroep: samen met vader eigenaar bouwbedrijf
  • Hobby’s: voetbal (vriendenteam), Formule I (grote passie)
  • Post: Abbekerk (18 vrijwilligers, van wie 3 aspiranten)

Wat trekt jullie eigenlijk in de brandweer?

Esther: “In het dagelijks leven heb ik een kantoorbaan. Ik houd van mijn werk, maar het is lang niet altijd even spannend. Daarbij komt dat ik van actie en uitdaging houd. Ik heb dat altijd in de sport gevonden, maar de brandweer past daar fantastisch naast, heb ik gemerkt. Het is een soort tegenhang. Daarnaast heb ik altijd al iets willen doen om de maatschappij te helpen. Ook in dat opzicht is de brandweer een mooie organisatie.”

Guido: “Ik kan me daarbij aansluiten. Mensen helpen geeft energie. Onlangs was ik mee met een uitruk toen de bliksem was ingeslagen bij een woning. Dat bleek bij een vriend van mij te zijn. Het huis brandde af en dat is natuurlijk echt klote, maar het is op zo’n moment ook weer heel mooi dat ik er ben om te helpen. Dat gevoel is echt wel een drijfveer.”

Spreekt de opleiding jullie aan, de lessen de lesstof, het oefenen?

Esther: “Ja, zeker. Het is afwisselend, geen taaie kost, praktijkgericht. In de lessen komt steeds veel aan bod: levensreddend handelen, beademing, het afleggen van hoge en lage druk, het opbouwen van waterwinning … Heel divers. En op de post wordt er rekening mee gehouden. We zijn met drie aspiranten en dan vragen ze bijvoorbeeld waarmee we op dat moment in de opleiding bezig zijn. Daar haken ze dan op in. Maar de ultieme beloning vind ik nog altijd mee kunnen op de uitruk. Die adrenalinestoot als de pager gaat …  écht, wat een kick geeft dat! Er mag standaard één aspirant mee, dus als de pager gaat dan is het de sport als eerste op de post te zijn. Gelukkig woon en werk ik heel dichtbij, haha!”

Guido: “De opleiding is heel afwisselend. De theorie doe je in een elektronische leeromgeving en in je eigen tijd, dat scheelt ook. De lessen voor het aannemersdiploma konden soms dodelijk saai zijn. Dit is dat niet. Het is heel praktijkgericht en het gaat ook altijd ergens over: over mensen redden, dieren redden, ademlucht, brand blussen. Daarbij komt dat ook ik wel van de actie ben. Ik voel me als een vis in het water.”

“Die adrenalinestoot als de pager gaat …  écht, wat een kick geeft dat!”

Weten jullie je eerste inzet nog?

Esther: “De eerste keer was ik mee naar een schoorsteenbrand. Toen de collega’s binnen waren geweest en sprake bleek van smeulend vuur in de schoorsteen, mocht ik van de bevelvoerder mee naar binnen. Terwijl collega’s van buitenaf de verstopping in de schoorsteen weghaalden was mijn taak samen met een collega binnen het smeulen in de gaten te houden – ook in een slaapkamer waar de schoorsteen doorheen liep – en de troep op te ruimen die uit de schoorsteen naar beneden kwam.”

Guido: “De eerste inzet die ik meemaakte was bij een voertuig te water. Ik was in de buurt dus ik was letterlijk als eerste op de kazerne. Het is goed afgelopen. De dag erna kreeg ik wel een appje van een van de collega’s: ‘Goed geslapen?’ Dat vond ik heel attent. Want ja, je kunt dus zomaar tegen echte narigheid aanlopen. Daar ben ik me wel bewust van.”

Kijken jullie uit naar specifieke opleidingsonderdelen de komende tijd?

Guido: “In juni gaan we realistisch oefenen in Wijster. Daar heb ik echt zin in. Ik heb er al veel over gehoord, maar het natuurlijk nog nooit meegemaakt. Ik ben heel benieuwd wat ons te wachten staat.”

Esther: “Voor mij geldt hetzelfde. Ook ik kijk er echt naar uit, vooral omdat we dan naar binnen mogen en dat mag natuurlijk normaal gesproken niet. Maar eind mei hebben we eerst nog de toets voor levensreddend handelen en brandbestrijding. Dat vind ik óók heel spannend.”

Dit is het eerste interview met Esther en Guido in een reeks die duurt tot het einde van hun opleiding. Periodiek zoeken we ze op, vragen we hoe het met ze gaat en waar ze staan in de opleiding. Zo geven we met tussenpozen van ongeveer drie maanden een kijkje in het leven van een brandweerman en -vrouw in wording.

Meer verhalen van brandweervrijwilligers

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box