Specialistische teams oefenen met instortingssituatie

21 juni 2022
Door regio: Landelijk

Het is donderdagochtend 9 uur. Als gevolg van een gasexplosie heeft in een recyclebedrijf een instorting plaatsgevonden. Er is een onbekend aantal mensen vermist. Twee specialistische teams Technische Hulpverlening (STH) worden opgeroepen om de lokale brandweer te ondersteunen. ‘De teams werden in de oefening geconfronteerd met een pand dat bestaat uit twee bouwlagen. De tweede laag is volledig verwoest, de eerste bouwlaag is ook ingestort maar hier zou een of meerdere slachtoffers kunnen zijn.’ aldus Theo Uffink, oefenleider tijdens de STH-oefendagen in april en mei.

Specialisme als aanvulling op lokale eenheden

Het Specialisme Technische Hulpverlening, in het kort STH, is één van de specialismen van Brandweer Nederland, ter ondersteuning van de brandweer. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) verzorgt de coördinatie, opleiding en training van de STH-teams. De vijf teams van speciaal opgeleide brandweermensen zijn strategisch verspreid over Nederland. Er worden altijd twee teams tegelijkertijd ingeschakeld, zo ook tijdens de trainingsdagen. Ze komen in actie op het moment dat er een gebouw ingestort is of bij een ernstig treinongeval waarbij (mogelijk) slachtoffers betrokken zijn.

Op de foto’s: De STH-teams West (links) en Oost (rechts) bespreken de strategie om het slachtoffer veilig uit het zogenaamd ingestorte gebouw te halen.

Bijzondere situaties, die vragen om een bijzondere aanpak. Lean Remmerde, landelijk coördinator Hulpverlening van NIPV, vertelt: ‘Sinds de start van STH in 2016 zijn de teams 41 keer ingezet om de lokale brandweereenheden te ondersteunen. Onze STH-teamleden zijn brandweermensen die speciale kennis, ervaring en materialen hebben om mensen onder het puin vandaan te halen.’

De teams hebben gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren en een weg te creëren voor slachtoffers, daar waar dit extra complex is: ‘Als we ter plaatse komen zijn vaak de eerste mensen al uit het pand gered door onze brandweercollega’s. Vervolgens gaan we samen aan de slag om de mensen te bevrijden.’

Op de foto’s: De teams komen ter plaatse met twee containers met daarin speciaal gereedschap, zoals hydraulisch gereedschap, stutten, stempels en vijzels. Sterk genoeg om door beton en andere materialen heen te boren of zagen.

Fysiek en mentaal intensief

In april en mei van dit jaar stonden er weer een aantal trainingsdagen op het programma. ‘Dat is belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te blijven. De trainingsdagen zijn intensief, maar dat is het werk in de praktijk ook. Op elke hoek doemt een nieuwe hindernis op.’ zegt Theo Uffink. Net als in het echt liggen de STH’ers in de meest onmogelijke houdingen, terwijl ze door een brei aan huishoudelijke artikelen, beton, radiatoren en andere materialen hakken, zagen en kruipen. Lean Remmerde voegt toe: ‘Trainingsdagen draaien natuurlijk om de technische obstakels, maar ook minstens zo veel om mentale kracht. Niet alleen fysiek is het zwaar werk, het zoveelste lastige en soms onverwachte obstakel kan ook mentaal een flinke uitdaging zijn.’

‘Het zoveelste lastige en soms onverwachte obstakel kan ook mentaal een flinke uitdaging zijn.’

Op de foto’s: Na het stabiliseren van de ingang vonden de teams dóór een radiator en een dik blok beton een weg naar boven. Daar werden ze geconfronteerd met een lading huishoudelijke artikelen die de weg naar het slachtoffer blokkeerden.

Daarom oefenen de STH-teams regelmatig op het oefenterrein van de Technische Hilfswerk in Wesel, Duitsland. Telkens weer met een ander scenario. ‘Iedere instorting is anders, dat bootsen we zo goed mogelijk na. Het draait erom telkens weer de kracht en energie te vinden om door te gaan, welke situatie je ook tegenkomt.’ zegt Theo Uffink.

 

Meer informatie

Wil je meer weten over STH? Bekijk dan de pagina over het Specialisme Technische Hulpverlening op de website van Brandweer Nederland.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box