Hoe reduceren we de CO2 footprint bij brandoefeningen?

31 mei 2022
Door regio: Brabant-Noord

Samen met NIPV en veiligheidsregio’s Hollands-Midden, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond doen wij dit jaar mee met de SDG-Challenge. Deze challenge verbindt studenten en organisaties om samen te werken aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). Een studententeam van de TU Delft brengt de CO2 footprint in kaart van realistisch oefenen bij de brandweer en bedenkt hoe deze gereduceerd kan worden. Eind april vond de officiële kick-off plaats. Deze challenge draagt bij aan onze ambities voor een duurzame toekomst.

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de veiligheidsregio’s en NIPV. Door gezamenlijk deel te nemen aan de SDG-Challenge bundelen we de krachten zodat hier op landelijk niveau stappen gemaakt kunnen worden.

Hele keten in beeld

Realistisch oefenen wordt toegepast om beginnende brandweermensen op te leiden en voor te bereiden op hun functie in realistische omstandigheden (rook en hitte). Gemiddeld moeten zij hiervoor tijdens hun opleiding 5 dagen naar een oefencentrum. De studenten brengen de gehele keten in beeld: van het vertrek van huis – aanwezigheid op het oefencentrum – het proces van schoonmaken (arbeidshygiëne) en de reis terug naar huis. Bij elke stap in de keten geven de studenten minstens één concreet voorbeeld van een duurzaam alternatief en onderbouwen waarom dit de duurzamere optie is.

Sprintdag

Op 10 mei kwamen de studenten van TU Delft bijeen op de brandweerkazerne in Den Bosch voor een sprintdag. Ze kregen een rondleiding en presenteerden hun eerste duurzame ideeën hoe we de CO2 footprint bij brandoefeningen kunnen reduceren. Bekijk hier de video hieronder voor een sfeerimpressie van de sprintdag.

Grote finale

Begin juni is de grote finale op Paleis Soestdijk waar de oplossingen gepresenteerd worden en bekend wordt welk studententeam de challenge wint.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box