Brandweer Haaglanden zoekt nieuwe vrijwilligers voor in het Westland, Midden-Delfland én Wassenaar. Maar hoe is het eigenlijk om vrijwilliger te zijn? We vragen het aan Inge Lippold – vrijwilliger bij kazerne Naaldwijk.
“Inmiddels ben ik al 17 jaar vrijwilliger bij kazerne Naaldwijk. Voordat ik bij de brandweer kwam kreeg ik een oproep in mijn brievenbus: ‘We zijn op zoek naar vrijwilligers voor de brandweer’. Dat leek mij een leuke uitdaging naast mijn baan in het onderwijs die ik destijds had. Na een kennismakingsavond en een paar oefenavonden voelde ik mij daar helemaal op m’n plek. Voor een vrijwilliger is het belangrijk dat je binnen drie minuten op de kazerne bent. Zelf woon ik om de hoek van de kazerne, dus dat is top. Mijn moeder vond het in het begin erg spannend dat ik aan de slag ging als vrijwilliger, maar nu is ze eraan gewend en ze is zelfs enthousiast. Ze weet dat veiligheid bij de brandweer heel belangrijk is.”
“Ik heb een fulltime kantoorbaan bij Van den Ende Bezorgservice in Naaldwijk. Het grappige is dat mijn werkgever ook vrijwilliger is bij de brandweer. En ook nog een andere collega. De onderlinge band die we hebben wordt hierdoor versterkt. We snappen elkaar na een moeilijke klus. We kunnen dit werk prima combineren met vrijwilliger zijn. We maken goede afspraken met elkaar. Het is wel zo dat een groot incident lang kan duren, maar dan helpen we elkaar om het werk op kantoor af te krijgen.”
"Binnen no time sta je van je zomerse jurkje in je bluspak. Dit levert vaak de nodige hilariteit op bij de mannen."
Inge Lippold, vrijwilliger kazerne Naaldwijk
“Je weet nooit wat je te wachten staat. Dat maakt het altijd weer bijzonder. Je komt in situaties terecht waar mensen het heel moeilijk hebben. Op zo’n moment kun je het verschil maken door hen te helpen. Ze zijn je vrijwel altijd dankbaar. Dit kan zijn door een huisdier te bevrijden, maar we hebben ook een vrouw geholpen die haar ring niet meer afkreeg. Later kwam ze een grote taart brengen. Ook was er brand uitgebroken bij een vrouw in huis waar waardevolle spullen klaarlagen voor verzending. Die spullen we hebben we veilig kunnen stellen. Je kunt je wel voorstellen dat die vrouw enorm dankbaar was. Dat zijn waardevolle dingen. Dankbaarheid.
“Een brandweervrouw in dienst, een BHV’er én iemand die kritisch is op brandveiligheid. We zijn scherp op welke middelen aanwezig zijn in een pand, of er voldoende rookmelders zijn, brandblussers, blusdekens etc. Het zit in ons DNA om hier op te letten. Bij een calamiteit gaan wij meteen over tot actie. Dat is voor iedere werkgever waardevol.”
“Ik ben 24/7 vrijwilliger en we oefenen elke dinsdagavond met elkaar. Als ik ergens naar toe wil en ik heb een feestje buiten Naaldwijk, dan geef ik in het rooster aan dat ik niet beschikbaar ben. Ik kan dus echt nog wel leuke dingen doen. Het komt wel eens voor dat je het plan hebt om uit te gaan. Je hebt je helemaal mooi gemaakt en dan gaat je pieper… Binnen no time sta je van je zomerse jurkje in je bluspak. Dit levert vaak de nodige hilariteit op bij de mannen.”
“Regelmatig geef ik voorlichting over brandveilig leven op onder meer scholen en VvE’s. Ik krijg dan ook vragen over hoe het er aan toe gaat bij de brandweer. Soms denken mensen dat vrijwilliger anders zijn opgeleid dan beroepsmanschappen. Dat is niet zo. Wij krijgen exact dezelfde opleiding. Ook wordt er soms gedacht dat je als vrijwilliger geen vergoeding krijgt, maar je krijg gewoon een vergoeding voor de uren die je werkt en doet het dus niet letterlijk vrijwillig.
“Kom gewoon eens een keer met ons mee-oefenen. Ervaar hoe het is om aan de straalpijp (brandweerslang) te staan of een auto open te knippen. Het zijn hier niet alleen maar stoere mannen. We zijn heel toegankelijk en sociaal. We zetten ons namelijk dag en nacht in voor mens en dier in nood. Je moet het proberen. En dat kan bij ons. Je hoeft echt geen bodybuilder te zijn. Belangrijk is dat je fit en sociaal bent. Zelf doe ik aan fitness, wandelen en fietsen. Wij hebben een geweldige hobby; het werken bij de brandweer.”