Het eerste landelijke traineeship omgevingsveiligheid is een feit (start: september 2024). Naar verwachting start het tweede traineeship in 2026. Op deze pagina vind je informatie over het traineeship, maar inschrijven is (nog) niet mogelijk. Heb je tussentijds vragen? Neem gerust contact met ons op.
Je wordt ondergedompeld in de wereld van een veiligheidsregio. Het traineeship omgevingsveiligheid is een echte ‘all in ervaring’ en richt zich zowel op ruimtelijke als industriële veiligheid. Hierbij gaat het onder andere over advisering, vergunningverlening en toezicht.
Tijdens het tweejarige traineeship ga je voor ongeveer de helft van je tijd aan de slag met de inhoud. Het andere deel van je tijd werk je actief samen met de andere trainees aan je persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van een netwerk. Je volgt lessen aan het kennisinstituut van de veiligheidsregio’s: het NIPV.
Je doet een hoop kennis op tijdens het traineeship en brengt dit direct in de praktijk. Je gaat aan de slag met het adviseren over (brand)veiligheid en vergunningen voor bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken.
Ook de ontwikkelingen van woonwijken die klimaatneutraal gebouwd worden of controles op de naleving van de (brand)veiligheidsregels bij bedrijven vallen binnen jouw takenpakket. Je stimuleert ondernemers tot het nemen van maatregelen die direct bijdragen aan de veiligheid van de omgeving. Ook geef je advies aan collega’s die incidenten bestrijden. Je draagt actief bij aan de informatievoorziening voor veilig repressief optreden.
Alleen praten is niet altijd genoeg. Het controleren van het nakomen van afspraken hoort ook bij jouw werk, net als handhaven als de situatie hierom vraagt. Een baan die nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Jij draagt bij aan een duurzame en veilige samenleving.
Het tweejarige traineeship is opgedeeld in vier perioden van een half jaar. Voorafgaand word je in overleg ingedeeld bij één van de deelnemende veiligheidsregio’s
De deelnemende veiligheidsregio’s van het traineeship in 2024-2025 zijn: Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord, IJsselland, Midden- en West-Brabant, Noord-Holland Noord, Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg. Je hebt gedurende het traineeship intensief contact met de trainees uit de andere regio’s.
In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende afdelingen binnen een veiligheidsregio en leggen we een inhoudelijke brede basis van kennis over brandveiligheid en omgevingsveiligheid. Ook ga je vanaf het begin aan de slag met inhoudelijke taken op je werkplek. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
Tussen het eerste en tweede jaar maak je een keuze voor verdieping in één richting: ruimtelijke veiligheid of industriële veiligheid. Aan het eind van het traineeship ligt een loopbaan als specialist binnen een veiligheidsregio binnen handbereik!
Gaat jouw hart sneller kloppen bij termen als crisismanagement, ruimtelijke ordening, (fysieke) veiligheid, procesindustrie en chemie? Dat is een goed teken! Het traineeship is geschikt voor jong talent dat zich wil ontwikkelen in het vakgebied van omgevingsveiligheid.
Naast je enthousiasme en nieuwsgierigheid breng je mee:
Het worden twee hele leerzame, leuke en waardevolle jaren! Met natuurlijk goede arbeidsvoorwaarden.
Natuurlijk hebben we ook goede arbeidsvoorwaarden:
Na het afronden van het traineeship is er in veel veiligheidsregio’s ruimte om naast je reguliere baan een piketfunctie te vervullen. Je wordt dan actief ingezet als bijvoorbeeld officier van dienst, informatiemanager of adviseur gevaarlijke stoffen.
Omgevingsveiligheid gaat over het beperken van risico’s bij de opslag, productie en het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen. Omgevingsveiligheid kent twee richtingen: ruimtelijke veiligheid en industriële veiligheid. Bij ruimtelijke veiligheid ligt de focus op de omgeving industriële veiligheid gaat het primair om de veiligheidsmaatregelen van risicovolle activiteit in de industrie.
Een veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. Een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en burgers is daarbij belangrijk. Hoofdtaken van de veiligheidsregio zijn het voorkomen en bestrijden van branden, het voorbereiden op risico’s, rampen en crises en de coördinatie, beheersing en bestrijding van rampen en crises. Nederland kent 25 veiligheidsregio´s.
Het traineeship duurt 2 jaar. Tijdens deze 2 jaar word je klaargestoomd tot beginnend specialist industriële veiligheid of ruimtelijke veiligheid.
Je moet minimaal een HBO opleiding afgerond hebben om deel te kunnen nemen aan het traineeship. De richting van je opleiding is voor ons iets minder relevant. We zoeken vooral mensen met de juiste motivatie, maar de beste aansluiting vind je met een technische of veiligheid gerelateerde opleiding.
Nee, je bent welkom zonder werkervaring. Bij voorkeur heb je recent jouw opleiding afgerond en nog geen of weinig werkervaring.
Voor dit traineeship moet je 32 tot 36 uur per week beschikbaar zijn. Het is een intensief traject, waarbij je ontzettend veel gaat leren. Je krijgt ook gewoon salaris. Een (bij)baan ernaast wordt sterk afgeraden.
Ja en nee. Het traineeship vindt bij meerdere veiligheidsregio’s plaats. Je mag zeker je voorkeur aangeven bij welke regio je het liefst wil werken. We kunnen echter niet garanderen dat je ook daadwerkelijk bij die regio geplaatst wordt. Uiteraard houden wij rekening met persoonlijke voorkeuren en reistijd.
Een baangarantie kunnen we niet geven, een baanintentie wel. We zien bij de deelnemende veiligheidsregio’s meer dan voldoende baankansen na afloop van het traineeship. Je krijgt in 2 jaar een unieke opleiding, die jou interessant maakt als werknemer voor zowel de veiligheidsregio als voor partners. Mocht het in je eigen veiligheidsregio niet klikken of wil je liever verder? Dan zijn er met jouw opgedane kennis mooie nieuwe kansen.
Voor vragen kun je contact opnemen met de projectcoördinator via traineeshipov@vr-rr.nl.